Cabana Fântânele de pe Masivul Ceahlău își are începuturile în anul 1641 în locul numit Fântânele, de unde țâșneau de sub stânci trei izvoare. În acest loc obișnuiau să se oprească sub un brad secular pastorii, vânătorii și oamenii muntelui pentru a se odihni și a-și potoli setea cu apă limpede și rece ca gheața de la izvoare. Astfel, cu timpul, locul a devenit un punct de întalnire al celor ce umblau pe munte.

În anul 1854, în acest loc s-a construit o modestă casă din lemn cu scopul de a facilita excursiile cnejilor Cantacuzini și Sturdzești pe Ceahlău. Prima cabană destinată turiștilor a fost construita în anul 1876 la inițiativa subprefectului Vasilica Macarascu și era construită din lemn cu două camere. Aceasta a constituit locul de popas pentru foarte mulți turiști care obișnuia să-și scrie numele pe fiecare stâlp, bârnă sau scândură de sub streașina fântânii.

În anul 1927, primul cabanier Mihai Sandu găsește resurse pentru a construi o cabană cu două camere și bucătărie, tencuite pe dinăuntru și cu o capacitate de cazare pentru 10-12 persoane. Această modestă dar frumoasă cabană a servit turiștilor până în anul 1952, an când s-au început lucrările la o noua cabană mai spațioasa. Terminată în anul 1958 cabana a fost construită din lemn și a fost denumită cabana “7 Noiembrie”, iar din 1980 și-a reluat vechea denumire de Cabana Fântânele.

Cabanierul Th. Lăcătușu este cel care a descoperit un izvor în amonte de cabană și pe care a reușit să-l capteze introducând astfel apa în cabană. În anul 1984 s-a reușit racordarea la rețeaua electrică a Cabanei Fântânele. Pentru a ajunge la Cabana Fântânele se pleacă din stațiunea Durău fie direct pe traseul marcat cu banda roșie fie spre cascada Duruitoarea pe cruce roșie și triunghi galben (din poiana lui Steofan se face la stânga după indicator).

Sursa: https://www.viziteazaneamt.ro/

Despre prezent putem spune că s-a materializat într-un proiect cu suflet, în care s-au investit resurse însemnate, atât din punct de vedere material cât și uman. Accesul dificil pentru transportul materialelor și tot efortul pe care l-a necesitat procesul de renovare, nu au constituit un impediment pentru atingerea obiectivului propus: o cabană care să îmbine farmecul muntelui, cu cele mai ridicate standarde de confort, un loc în care să se regăsească și cei nostalgici, dar și cei mai pretențioși oaspeți.

Așa că fie că ești în trecere pentru o noapte, fie că vrei o evadare de câteva zile alături de partener sau chiar de întreaga familie, ai găsit locul perfect. După un drum de 1 h si 10 min pe poteci de munte, te așteptăm cu priveliști care îți taie respirația, paturi extrem de confortabile, preparate simple și gustoase, atmosferă caldă și deconectare totală, în inima naturii.