Cabana Dochia este situata în zona superioară a masivului Ceahlau, pe platou, între vîrfurile Lespezi (1 805 m) şi Bîtca Gheodon (1 845 m). Are o poziţie dominantă, cu vizibilitate totală spre est, sud-est şi sud, şi este principala cabană a Munţilor Ceahlău, fiind singura bază de cazare la mare altitudine.
Altitudine: 1750 m.   Căi de acces: Pe poteci turistice marcate, de la baza muntelui, din toate punctele cardinale; din satul Ceahlău în 4½–5 ore; din localităţile Izvorul Alb sau Secu în 5½-6 ore; de la cabana Izvorul Muntelui în 3–3½ sau 4–4½ ore; din satul Neagra în 6-7 ore; din satul Telec în 5-5½ ore; din satul Pintic în 5½-6 ore; din staţiunea Durău în 3–4½ ore.

Mai multe informatii aici: https://cabana-dochia.ro/

Palatul Cnejilor

turism05

Palatul Cnejilor este un palat ruinat situat în satul Ceahlău, din comuna Ceahlău (județul Neamț). A fost construit în secolele XVII – XVIII de către boierii din familia Cantacuzino, ce stăpâneau moșiile din împrejurimi.

Ruinele palatului au fost incluse pe Lista monumentelor istorice din județul Neamț începând cu anul 2000 și fac parte din ansamblul fostului schit Hangu. Pe lângă ruinele palatului, din ansamblu mai fac parte Biserica „Pogorârea Sf. Duh” – datând din sec. XVII, cu adăugiri din sec. XIX – și Zidul de incintă , datând din anul 1676.

Masivul Ceahlău este situat în grupa centrală a Carpaților Orientali, în partea de sud-est a Munților Bistriței. La poalele lui, la circa 800 de m altitudine, se află stațiunea turistică Durău.

Bogăția floristică a Masivului Ceahlău a determinat declararea în acest spațiu muntos a Parcului Național Ceahlău, cu o suprafață de 7742 ha. În interiorul acesteia, există următoarele arii naturale protejate: Rezervația “Polița cu Crini” (370 ha), Cascada Duruitoarea (1 ha) și o zonă de cercetare științifică, cu o suprafață de 5830 ha.

turism01

Mănăstirea Durău

turism06

Mănăstirea Durău se află în stațiunea Durău, în estul munților Ceahlău, la o distanță de 5 kilometri de cascada Duruitoarea, de la care și-ar fi luat numele, conform tradiției. Biserica actuală a fost ridicată în locul unui vechi schit de maici, existent aici încă de la începutul veacului al XVII-lea.

Zidită din piatră și cărămidă, biserica îmbină din punct de vedere architectonic unele elemente tradiţional moldoveneşti cu altele mai noi, împrumutate de la construcţiile monumentale laice. Din 1991 până în present, Mănăstirea Durău este pentru maici.

Cheile Bicazului

turism04

Cheile Bicazului fac parte din Parcul Național Cheile Bicazului și este una dintre cele mai atrăgătoare zone turistice ale României. Tot drumul de-a lungul acestora este format din serpentine de o frumusețe rară.

Pereții de calcar ai stâncilor ascund peșteri unice în lume (Peștera Neagră, Peștera Cascadă) și avene (Licas, Avenul cu Trei Intrări).

Toate micile cursuri de apă afluente Bicazului fac la rândul lor alte chei, cum ar fi Cheile Laposului, Cheile Sugăului sau Cheile Bicăjelului.

Lacul Izvorul Muntelui

Cunoscut și sub denumirea de Lacul Bicaz, este un lac de acumulare aflat pe râul Bistriţa. Lacul Izvorul Muntelui este un loc ideal pentru activități de agrement, începând de la pescuit, la plimbări cu barca, excursii cu vaporaşul până la skijet sau waterski. Pe malul său nord-estic, este ocolit de șoseaua națională DN15, care leagă Piatra Neamț de Toplița.

Lacul s-a format după construirea între anii 1950 și 1960 a Barajului Bicaz, care unește Muntele Gicovanu cu Obcina Horștei.  Construcția are înălțimea de 127 de metri și este cel mai mare baraj de greutate de pe râurile interioare ale României, după Porțile de Fier I.

turism03

Lacul Roșu

turism02

Local cunoscut și sub numele de Lacul Ghilcoș, este un lac de baraj natural format la poalele muntelui Hășmașul Mare în urma prăbușirii unui versant din cauza cutremurului din 23 ianuarie 1838. Lacul s-a format la altitudinea de 983 m, într-o depresiune cu un climat predominant subalpin.

Valea este ferită de vânt, iar aerul este deosebit de curat, bogat în aerosoli naturali. Împrejurimile pitorești oferă condiții extraordinare pentru cei care au stări de extenuare fizică și psihică sau insomnii și caută o regenerare pe cale naturală a sănătății.